"SRNDAC" KRUSCIC

Baner

Linkovi

M.Z. Kruščić
Zvanična prezentacija Mesne zajednice Kruščić
Skladište
Udruzenje gradjana "Skladište"
Lovački savez Srbije
Zvanična prezentacija Lovačkog saveza Srbije
Srbija šume
Internet sajt Srbija šuma
Rase lovačkih pasa
Nemački kratkodlaki ptičar PDF Štampa El. pošta
Kinologija

              

To je najstariji pas među nemačkim ptičarima. Put joj je napravio dr. Paul Kleemann po kojem se zove i Pravilnik o uzgojnoj selekciji. Nemački kratkodlaki ptičar je najrasprostranjeniji i najpopularniji pas među našim lovcima, lako prima dresuru, izvrstan je lovac.

Kupiran rep i vitka, mada jaka glava dopunjuju njegovu plemenitost. Uši su visoko postavljene, ne preduge, leže tesno uz glavu. Pokrivene su oštrom dlakom. Usne su tesne i naglašavaju izgled njuške. Kao i za sve druge nemačke ptičare i za njega je karakteristično da visina odgovara telesnoj dužini. Dlaka je po svom telu kratka, gusta i čvrsta. Osnovna boja je braon, sa ili bez belih oznaka, tamno-braon, melirana, crna i crno-melirana. Visina se kreće od 60 do 65 cm, težina - od 25 do 28 kg.

Temeljno pretražuje teren sa visoko uzdignutom glavom. Prilikom posedovanja ovakvog psa potrebne su duže šetnje na prostranim terenima. Jako je privržen gazdi, plemenit, temperamentan, uporan, temeljan...

 
Epanjel breton PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                

Najmanji od svih ptičara epanjel breton je lovački pas sa kratkim repom. Skladno građen sa čvrstim ali ne puno krupnim skeletom. U celini jak, elegantan živahnog i inteligentnog pogleda. Poreklom iz Francuske tačnije, mesta Bretanje, brojčano je prva rasa Francuske.

Različiti načini hoda, elegantni ali snažni, pravilini i živahni. Udovi se pomeraju u liniju redovnih oscilacija tela. Kičma i kompletan skelet stabilni i čvrsti. Dlaka je oranž-bela, crno-bela, braon-bela, sa prisutnim šarama koje su raspoređene svuda po telu. Mogu biti čistih boja ili pegavi na udovima i njušci.

Epanjel breton se uklapa u svaku socijalnu sredinu, inteligentan je, oprezan, mentalno uravnotežen. Namenjen za sitnu divljač na svim terenima predstavlja idealnu kombinaciju koju naši lovci najviše koriste.

 
Nemački oštrodlaki ptičar PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                              

Ptičar plemenitog izgleda. Deluje pozorno i odlučno. Nešto duža, oštra i gusta dlaka dobro mu štiti telo. Skladno kretanje izražava moć i poštovanje. Ovaj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pažljive selekcije. Nastao je ukrštanjem najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara.

Mužjak ima dužu, jaču i širu glavu nego ženka. Oči moraju biti jasne i temeljne. Uši su srednje velike i široko postavljene. Srednje visoko postavljen rep je kupiran. Koža je bez nabora. Dlaka je oštra i gusta. Boje su tamno smeđa do srednje smeđa, može biti i svetla sa smeđim oznakama i pegama. Visina - od 60 do 67 cm, težina - od 25 do 30 kg.

Temeljno pretražuje teren sa visoko uzdignutom glavom. Jako je inteligentan pas sa odličnim pamćenjem, koji nešto ranije sazreva od ostalih rasa.

 
Madjarska vizla PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                      

Vižle su uravnoteženi, inteligentni, verni i privrženi psi. Imaju dobar njuh i veliku izdržljivost.

Idealna visina za mužjake kratkodlake vižle iznosi 56 - 61 cm, za ženke 52 - 57 cm. Kratkodlake vižle imaju jaku dlaku sa nijansama boja tamno braon ili tamno-zelena. Jako su zahvalni psi i izuskuju malo nege. Glava im je izdužena sa jakom nosnom pečurkom na vrhu. U srazmeri sa glavom uši su nešto veće i blago zaobljene.

Ovi živahni psi trebaju puno kretanja i šetanja kako bi duhovno i psihički ostali u dobrom stanju. Teren pretražuju temeljno, dok imaju primenu i u goničnim akcijama gde teraju divljač. Tu su se pokazali jako zahvalno jer divljač gone jakim lavežom.

 

 
Poenter PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                        

Poenter deluje jako snažan i vitak pas. Odlikuju ga plemenitost, brzina, elegancija i odličan nos. Često se od odgajivača ovih rasa može čuti izraz "Kralj polja", što verovatno i opravdava.

Glava treba da bude srednje veličine ne previše duga, sa naglašenim stopom, oči su boje lešnika, sjajne, velike, blagog izraza. Nosna pečurka je puna i široka, obično crna. Uši su viseće, malo naborane. Oštrodlaki pas kojima je koža nešto osetljivija nego kod drugih ptičara. Rep je malo povijen. Najčešće boje poentera su bela sa narandžastim, ili crnim šarama, mrka crna a može biti i trobojan.

Vrlo je živahan pas i potrebno mu je dosta slobode i kretanja. Specijalnost psa poentera je traženje, praćenje i ukazivanje. Kada stoji visoko podigne glavu i intenzivno prikuplja miris. Može biti izvanredan aporter, ne obraćajući pažnju da li je polje ili voda.

Divljač traži izuzetno brzo po velikom prostoru, i izvesno se udaljuje od lovca. Prilikom nalaženja divljači, postavlja jedinstvenu sliku tela (bela tačka u polju), point tačka.

 
Engleski seter PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                   

Engleski seter deluje jako snažan i visok pas. Odlikuju ga plemenitost, duga dlaka, elegantno markiranje. Za njega se često kaže da je veoma dostojan rival poenteru.

Glava treba da bude izdužena, oči su boje lešnika, sjajne, velike, blagog izraza. Nosna pečurka je puna i široka, obično crna. Uši su viseće, malo naborane sa prisustvom duge dlake.
Rep je dug, malo povijen, sa resama. Mrlje mogu da budu veće i manje, sa sitnim tačkicama određene boje. Sami psi mogu biti crno-bele boje, oranž-bele boje. Prisustvo duge dlake mu omogućava nesmetan lov i pri velikim hladnoćama.

Vrlo je živahan pas i elegantan pas. Problem koji se javlja prilikom lova je nagomilavanje čička i raznih korova na dugu dlaku ispod grudi i repa.

Divljač traži brzo, neudaljavajući se mnogo od lovca. Prilikom nalaženja postavlja svoje telo u elegantnu marku.

 
Labrador retriver PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                      

Poznat još i kao "kralj svih retrivera", labrador retriver uverljivo dominira među svim pripadnicima svoje grupe. Današnji izgled labrador retriver duguje Velikoj Britaniji gde je nastao krajem XIX veka, da bi doživio veliki uspeh posle I svetskog rata.

Snažno građen, kratak u zadnjem delu, vrlo pokretan. Široka lubanja. Prsa i rebra duboka i dobro zaobljena. Grudni koš treba biti dovoljno širok i izuzetno dubok sa izraženim predprsjem, a telo sa kratkim trbuhom. Uši ne velike ili teške, dobro priležu uz glavu, visoko i prilično dobro unazad usađene. Jednobojno crna, žuta ili čokoladno smeđa. Žuta je od svetlije krem do lisičije crvene. Prihvatljiva je mala biela mrlja na grudima.

Smatraju ga specijalistom za lov barske divljači. Pored toga ima izvanredan njuh ali sve je više zastupljen na izložbama kao kućni pas, nego kao lovni. Primenu u velikoj meri nalazi u policiji i vojsci.

 
Zlatni retriver PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                        

Zlatni retriver je jedna od najbrojnih rasa na našim izložbama, ali na žalost je jedna od najređih rasa kod naših lovaca. Najčešće se gaji kao kućni pas iako pored toga ima odlične lovne sposobnosti. Karakterišu ga dobar aport i perfektan rad u vodi, po svim mogućim vremenskim uslovima.

Glava proporcionalna i potpuno formirana, širok gornji deo glave, bez grubosti, dobro postavljena na vrat. Snažna, široka i duboka njuška koja je približno iste dužine kao i lobanja. Izražen stop. Crn nos. Uši srednje velike, usađene približno u visini očiju.

Simetričan, harmoničan, živahan, pun snage, ujednačenog kretanja, prijateljskog izraza, uravnotežen pas.

 
Nemački lovni terijer PDF Štampa El. pošta
Kinologija

                                       

Nemački lovni terijer je lovački pas za borbu iznad i ispod zemlje, za glasno gonjenje. Traga na zemlji i u vodi, za rad na krvavom tragu i za donošenje lagane divljači. Zahvaljujući neznatnoj veličini prikladan je za grad i kola. Potrebno mu je puno vođenja u reviru. On je nepoverljiv prema strancima, otporan na bolesti.

Lobanja je ravna i između ušiju šira nego kod foksterijera. Sužava se između očiju i bez oštrog prelaza (stopa) prelazi u njušku. Prednji deo glave nešto je kraći od lobanje između potiljne kosti i stopa. Snažna njuška sa izraženim obrazima. Donja vilica sa jako izraženom bradom. Zubi veoma jaki sa dobro zatvarajućim makazastim zubalom.

Rasni znaci za nemačkog lovnog terijera, utvrđeni su od strane matične zemlje, dakle Nemačke, kao standard i od 1968. priznat od FCI.
 


 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack